Ozonowanie – zwalczanie drobnoustrojów

Ozon jest niebieskawym gazem o specyficznej ostrej woni. Jest jednym z najskuteczniejszych znanych środków dezynfekcyjnych posiadającym unikalne właściwości aseptyczne – bakteriobójcze, grzybobójcze, silnie utleniające.

Dezynfekcja ozonem stosowana jest najczęściej przy:

  1. likwidacji roztoczy kurzu domowego i alergenów,
  2. neutralizacji zapachów w pomieszczeniach, oraz oczyszczania bakteriologicznego po zmarłych, po zalaniach i powodziach
  3. dezynfekcji obiektów inwentarskich – kurników, obór, chlewni, schronisk dla zwierząt,
  4. dezynfekcji obiektów związanych z produkcją spożywczą – zakładów mięsnych, mleczarskich, browarów, w przemyśle rybnym,
  5. dezynfekcji dokumentów w archiwach, bibliotekach, sądach, przy odgrzybianiu starodruków, akt, książek,
  6. dezynfekcji w branży medycznej – izolatek, sal chorych, urządzeń i sprzętu medycznego, karetek pogotowia, ambulansów,
  7. dezynfekcji środków transportu – pojazdów i samochodów przewożących żywność, ludzi, produkty medyczne i leki, wagony kolejowe, samoloty, statki itd
  8. dezynfekcji klimatyzacji samochodowych oraz pomieszczeń klimatyzowanych np. biura, sale konferencyjne
  9. likwidacji zagrzybienia ścian i murów,
  10. palarniach, saunach, obiektach sportowych,
  11. ozonowaniu ujęć wody pitnej z drobnoustrojów i bakterii.
  12. produktach spożywczych – ozonowanie owoców, warzyw, jaj, mięsa – w celu zachowania dłuższej świeżości oraz zapobiegania namnażaniu się bakterii i grzybów.

Ozonowanie jest przyjazne dla alergików!

Zabiegi ozonowania pozwala pozbyć się wszelkich alergenów, niszczy roztocza, grzyby, pleśń dzięki czemu alergicy mogą bez bezpiecznie korzystać z tej formy dezynsekcji.